phone
  • RU
  • UA
  • EN

DSL 2010

НОВИНИ

Будь в курсі останніх подій

util img

Як в Україні утилізуються м'ясна, рибна, ковбасна продукція і напівфабрикати?

Неконтрольований викид харчових відходів призводить до екологічної катастрофи. На звалищі відходи гниють і розкладаються, заражаючи грунт патогенними мікроорганізмами, завдають шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю людства. Тому держава вживає заходів щодо впровадження жорстких заходів в контексті контролю підприємств, їх робочих процесів, поводження з неліквідними продуктами і товарами, зберігання і утилізації продуктів пітанія.r /> Такі продукти харчування, як м’ясо, риба, ковбасні вироби і напівфабрикати, характеризуються відносно коротким терміном придатності. При недотриманні умов зберігання, вичерпаний термін придатності, розгерметизації упаковки або шлюбі такі продукти відносяться до харчових відходів, які підлягають утилізації. Про необхідність таких заходів і особливості знешкодження відходів такого роду читайте далі.
Утилізація м’яса і риби
В першу чергу, необхідно визначити, кому потрібна утилізація м’яса і риби. А це:
М’ясо- і рибокомбінати різних масштабів
Мережі супермаркетів і продуктові магазини
Заклади громадського харчування, ресторани
Ферми, скотарські комплекси
Косметичні фабрики та інші організації, які застосовують у своїй діяльності ті або інші складові риби
Рибальські компанії і окремі судна
Переробка м’ясних відходів починається з їх огляду і сортування. Якщо продукти знаходяться в найгіршому стані, їх спалюють. Попіл вивозиться на полігон з твердими відходами. Прострочена м’ясна продукція, що не втратила ліквідності, ретельно подрібнюється, перемелюється до порошкоподібного стану і застосовується як додатковий корм для тварин. Для відповідальних підприємців, які своєчасно перевіряють, наскільки правильно зберігаються продукти, утилізація м’яса в корми є оптимальним і економічно вигідним варіантом. При цьому ціни на такі послуги – цілком доступні.
Щодо утилізації рибних відходів теж є цікаві пропозиції, адже за статистикою 25-70% кожного улову доводиться утилізувати. А це лише перший етап. Що вже говорити про підприємства, що займаються переробкою рибної продукції, де гостро стоїть проблема утилізації голів, хвостів, плавників, кісток і потрухів ?! Тому переробка, а найчастіше саме утилізація такого роду відходів є єдино вірним рішенням.
Утилізація ковбасної продукції і напівфабрикатів
Ковбасні вироби і напівфабрикати, як і м’ясо з рибою, відносяться до швидкопсувних продуктів. При закінченні терміну придатності, неправильному зберіганні, відсутності документації така продукція підлягає переробці або утилізації. Важливо відзначити, що харчові відходи такого роду відносяться до біологічних, тому утилізація ковбаси і напівфабрикатів разом з побутовими відходами заборонена законодавством України. В даному випадку слід звернутися в спеціалізовану компанію, де процес утилізації харчових відходів пройде з максимальною вигодою і відповідно до нормативно-правовою документацією.
Ковбаса і напівфабрикати з вичерпаним терміном придатності, але не мають явних ознак псування згідно з висновком експертизи, утилізуються в такий спосіб:
Ліквідація з подальшим спалюванням або контрольоване розкладання на полігоні
Переробка в продукцію для подальшого застосування, наприклад, в корм для сільськогосподарських тварин і домашніх улюбленців